top of page

Muzeul Tecucean- graniță între trecut și prezent

              Anul acesta, Colegiul Național „Calistrat Hogaș” din Tecuci preia ștafeta de la Colegiile care s-au înscris la Cocursul Național Euroscola, punând bazele unui proiect care urmărește redescoperirea și promovarea obiectivelor din patrimoniul local.

              Proiectul „Muzeu tecucean-Unicitate.Tradiție.Continuitate” urmărește să demostreze faptul istoria și trecutul ne definesc ca națiune. Un obiectiv de incontestabilă valoare pentru orașul Tecuci este Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, înființat în 1935, pe care, alături de alte „monumente” ale trecutului, le vom redescoperi și le vom reafirma valoarea, prin intermediul promovării istoriei orale, un procedeu de conservare și rememorare a timpului. Printre obiectivele proiectului proaspăt demarat se numără: conştientizarea elevilor cu privire la patrimoniul cultural, la istoria orală a comunităţii locale, implementarea unui program educaţional extracurricular ce vizează educaţia privind respectarea patrimoniului cultural, identificând locul acestuia în cel european, stimularea şi valorificarea creativităţii elevilor prin participarea la activităţi în cadrul proiectului educativ, dar și promovarea imaginii patrimoniului cultural local faţă de factorii din ţară, precum şi din spaţiul european, prin realizarea unei campanii de informare şi conştientizare. Scopul: Proiectul urmărește conştientizarea la nivelul autorităţilor, opiniei publice, dar mai ales la nivelul tinerilor elevi de liceu- reprezentanți ai societății de mâine, importanţa culturii naţionaleşi europene care contribuie şi reprezintă un liant al identităţii europene. Istoria este păstrată de aproape un secol, de o instituție de cultură, care așeza Tecuciul în rândul orașelor moldave cunoscute pentru promovarea istoriei și conservarea acesteia la nivel regional și național.

               De asemenea, un rol important îl va avea promovarea diversităţii culturale, care se regăseşte în mod constant în arhitectura zonală, în redarea modelului pictural din lăcaşele de cult şi în compozitul structurii urbane a oraşului Tecuci. Proiectul va surprinde prin activităţile sale, modul în care patrimoniul cultural zonal poate fi reprezentat la nivel mondial, reflectând identitatea cultural europeană,şi cum poate avea un rol de mediator în cadrul conflictelor, deoarece valorificarea culturii denotă un nivel înalt al evoluției umane.Ne propunem să păstrăm şi să refacem acele elemente ale patrimoniului cultural asupra cărora clima, omul, conflictele şi-au pus amprenta în mod negativ și să ne aducem contribuția ca școală, la nivelul dezvoltării patrimoniului local, pornind de la o instituție reprezentativă pentru orașul nostru, un punct sine qua non al istoriei și culturii tecucene.

               Tinerii trebuiesă conştientizeze, să deprindă abilităţişicompetenţe care să ajute la mediatizarea acestor aspecte cu scopul salvării patrimoniului cultural. Un alt factor, care se manifestă în societatea contemporană, este reprezentat de traficul ilicit cu bunuri culturale. Cultura aparţine unei comunităţişi reflectă spiritualitatea şi identitatea acesteia.

               Promovarea patrimoniului cultural reprezintă modul în care o comunitate îşi face cunoscute valorile, pentru a fi uşor recunoscută valoric şi spiritual.

bottom of page